Bakgrund

Jag började intressera mig för sparande och investeringar för cirka 10 år sedan, i samband med att mina långa utbildningar började bära frukt.
Min investeringsresa liknar många andras: Initialt gick jag all in i små biotec-bolag. Det gick väldigt bra och sedan väldigt dåligt. P.g.a. tur så kom jag undan utan förlust, men också utan tillväxt under de åren. Bränd av upplevelsen överkompenserade jag under några år investeringarna åt det motsatta hållet (hedgefonder + räntefonder). Det blev dock uppenbart att jag förlorade utveckling även på den strategin samtidigt som jag gödde hedgefondförvaltarna. Därför placerar jag sedan några år i ffa aktier och breda billiga ETFer. Jag tror mig inte kunna tajma marknaden eller göra stock-picking med någon vettig precision. Därför är min strategi att alltid ligga fullinvesterad +10% belåning i ett ganska stort antal aktier från Skandinavien, övriga Europa och Nordamerika. Därtill ett hyggligt antal billiga ETFer som täcker in globala aktiemarknaden någorlunda. På så sätt ska jag inte vara allt för exponerar mot ett enskilt företag, land, valuta, sektor eller världsdel. De flesta ETFer och aktier ger utdelning, vilket ger ett fint pengaflöde som tillsammans med nysparande gör att utdelningarna ökar. Märkt av mitt kraschade äventyr i biotec-microcap-världen så tillåter jag mig själv att ha högst några procentenheter av mitt kapital i nystartade företag som varken har historik, vinster eller utdelningar.
Det finns egentligen inget mål med sparandet och investeringarna. Jag sparar, investerar och läser om investeringar för att det är roligt. Det är min hobby helt enkelt. Som bieffekt så kan mina barn få en ekonomisk trygghet någon gång om 40-50 år när jag trillar av pinn.
/GI 2017

6 kommentarer:

 1. Du har verkligen gjort den där resan som många gör i sin investerarkarriär med de klassiska misstagen. Ändå imponerad att du orkade komma tillbaka och smart nog ändra din stategi. Jag gillar din blogg med välskrivna kvalitativa inlägg. Trots att du inte bloggat så länge så ser jag fram emot att följa dina kommande inlägg och du är helt klart värd och platsar på min lista över bloggare jag läser. Dina tips på ETF:er gillar jag skarpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för de vänliga orden!
   Jo, jag har verkligen provat olika strategier innan jag fick upp ögonen för stabila utdelningsaktier + billiga ETFer. Efter min största näsbränna inom bio-tec så kändes alla typer av placeringar alltför riskabla eller supertråkiga, och den känslan pågick nog mer än ett år. Men skam den som ger sig. Det går så klart att bygga just den portfölj som passar ens egna preferenser.
   Det är alltid roligt att läsa andras tankar och idéer, både när de liknar mina egna och när de avviker, och jag uppskattar att läsa din blogg!
   /GI

   Radera
 2. Hello! I would like yo offer you an opportunity to cooperate, but cannot find the contact details. Can you please share your email address? Have a nice day!

  SvaraRadera
  Svar
  1. You can reach me at griphookinvest@gmail.com.
   Best regards /GI

   Radera
 3. Roligt att se att andra med så många olika innehav o liknande (inga)sparmål,själv sitter jag med ca 130st innehav.En utökad pension o lämna en del till barnen räcker gott för mig.Kommer säkert få en del inspiration från din blogg.

  SvaraRadera
 4. Tack för din kommentar! Det är roligt för mig att höra att det finns andra med "superdiversifierad" portfölj!
  Jag hade för flera år sedan ambitionen att ha kring 20-30 innehav, för det står ju på så många ställen att det är lagom. Det blev dock snabbt tydligt att jag inte klarade att prioritera på det sättet. Det var därför skönt att öka antalet innehav och acceptera att portföljen blir mer lik ett index. Nu har jag inga särskilda mål med antal innehav, och det kommer sannolikt öka så sakta.

  MVH /GI

  SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...