måndag 1 januari 2018

Sammanfattning av decenber och hela 2017

DECEMBER

Under december så har jag försiktigt provat att investera i byggföretagslån via Kameo (3000 kr). Får se framöver om jag gillar Kameos grej eller ej.

Har även ökat med 1250 på Lendify, vars modell jag redan vet att jag gillar.

I NCC:s stora dipp köpte jag några aktier till. Även om dippen kanske är motiverad i det korta perspektivet så tror jag på fortsatta stora behov av ny infrastruktur och nya bostäder framöver. Köpt 8 aktier för cirka 1300 kr.

Säljer Avanza Zero för 16000 kr på min IPS hos Avanza och köper istället Apple för 4000 kr, world-ETFen IEFA för 6000 kr, Europa-ETFen IEUR för 5000 kr och Hemfosa för 1000 kr. Anledningen är att jag vill att min lilla IPS-portfölj ska ha en bredare internationell prägel. Förut hade den enbart Avanza Zero, Investor, Axfood och Hemfosa.

Säljer och slutar månadsspara i Nordnets Danska Superfond efter att Nordnet meddelar att de framöver inte kommer kunna kompensera fondägarna för den danska 27%-iga källskatten. Det blir nu bättre att direktäga Danska aktier via kapitalförsäkring på Nordnet än att ha Danska Superfonden. Nordnet har ju verksamhet i Danmark och kan därför få tillbaka hela källskatten, till skillnad från ägande via kapitalförsäkring på Avanza där man bara kan få tillbaka 15% (och resten får man ansöka om hos Danska skatteverket). Bra inlägg om Dansk källskatt, kapitalförsäkring, Nordnet och Avanza finns hos Framtida Frihet.

Efter att både Avanza och Nordnet meddelat att EU snart förbjuder många av våra vanligaste och billigaste ETFer så säljer jag min pref-ETF (PFXF, VanEck Vectors Preferred...) för 26000 kr och köper istället mer i de två billiga och utdelande ETFerna SCHF och SCHE. Jag kommer inte få köpa mer efter den 3/1 -18, och väljer att öka i december istället så att dessa två blir mina största innehav. Pref-ETFen var högst på listan med innehav som jag kan sälja vid behov och det känns faktiskt skönt att bli av med ett innehav utan tillväxtpotential. Förväntad utdelning nästa år sjunker cirka 1000 kr (från 41400 kr till 40400 kr) av denna manöver, men på längre sikt så tror jag att det lönar sig.

 SUMMERING 2017

Under 2017s första månader blev jag irriterad på Avanzas inställning till återbetalning av källskatt. Även om jag än så länge har en ganska liten summa innestående på kontot "retur källskatt" så ogillar jag Avanzas attityd i frågan. Efter att ha funderat någon dag öppnade jag konto hos Nordnet och flyttade över nästan alla tillgångar. I och med att jag har många utländska utdelande innehav och föredrar kapitalförsäkring så blev det sälj och köp som kostar både courtage och växlingsavgift. Oklart om min flytt kommer löna sig i längden, men jag vill i alla fall protestera i det lilla och visa Avanza att jag ogillar deras sätt att hantera "källskatt-gate". Mer läsning om detta hos Petrusko och miljonär innan 30.

I samband med flytten så såg jag över mina innehav och valde en mer jämnviktad profil och fler företag än innan.

Under 2017 förväntade jag mig mellan 25000 och 29000 kr i utdelningar. Spridningen visar mina svårigheter att bedöma hur återinvestering och nyinvestering kommer påverka total utdelning under ett år. Verkligheten var bättre än jag lyckats kalkylera: Fick 33900 brutto, och 29745 efter källskatt. Om något år så börjar återbetalning av källskatt trilla in, och kanske blir det både enklast och rimligast att bara räkna med brutto-utdelning fram över.

FÖRVÄNTNINGAR INFÖR 2018

Jag har ju dokumenterat svårt att bedöma hur mycket utdelning jag kommer att få under kommande år. I nuläget ser det ut som om det kommer bli 40400 kr brutto. Om jag applicerar skillnaden mellan förväntning och utfall för 2017 på 2018 så spår jag att jag får mellan 40000 och 48000 i brutto-utdelning under 2018. Detta är ganska exakt det spann som jag för ett år sedan trodde skulle vara utdelningarna för 2019.


Prognos utdelningar 2018.

Får se om ett år hur bra min gissning är. Klart är i alla fall att utdelningarna växer snabbare än jag trott (om man återinvesterar och nyinvesterar).

I övrigt så vill jag under 2018 fortsätta att öka utlåning till personer och företag via olika plattformar.
Jag vill också komma igång med investeringar på mitt Nordea-konto, till rekordlågt courtage.
Rekordnivåer på börserna får mig att undra när nästa korrigering kommer. Jag tror ju inte att jag tjänar på att försöka tajma en sådan händelse, men kan ändå inte låta bli att fundera. I väntan på klarhet så vill jag gärna öka andelen breda index-ETFer som täcker in hela världen.
Min belåningsnivå är nu cirka 10% (och cirka 15% av belåningsvärdet på Nordnet). Detta är min psykiska smärtgräns i nuläget och egentligen jag vill nog ha lite marginal till denna gräns. Börsens fluktuationer påverkar belåningsnivån mer än mina insättningar men ändå så behöver jag göra vad jag kan, och det är att sätta in lite mer pengar än jag handlar för.

På grund av EUs nya ETF-regler så har mitt sparande i ETFer tvingats till en ändring. Mina efterforskningar har än så länge visat att det blir dyrare med ETFer framöver, men kanske inte så dyrt som jag först befarade. Det verkar dock vara svårt att få utdelande ETFer till ett lågt pris. Här har jag beslutat att hellre ha en billigare icke-utdelande ETF än en motsvarande utdelande som kostar betydligt mer. Även om jag som utdelningsälskande investerare vill ha mer utdelningar så kan snåljåpen inom mig uppskatta att icke-utdelande ETF-er gör att jag sparar både växlingskostnad och courtage samt får en "återinvestering" som är proportionerlig till den tänkta utdelningens storlek.

Gott Nytt År!!!

/GI



3 kommentarer:

  1. Ser fram mot inlägg gällande icke-utdelande ETF:er.

    Gällande P2P utlåning har jag Lendify och Savelend i Sverige. Jag är väldigt nöjd med Savelend vilken jag haft sedan 2015. Föredrar den framför Lendify. Bland annat för att de kör företagslån och fakturor utöver konsumentlån. Samt att Ludwig känns rekorderlig.

    I Europa kör jag ett gäng olika där jag tycker följande fungerar bäst. Målet är att det ska strömma in Euro motsvarande 1000 sek i månaden samt GBP motsvarande 1000 sek i månaden. Utöver nedan så använder jag Viventor, Investly, Fellow finance, Crowdo, Propertymoose, Moneything men tycker nedan nämnda är klart bäst.

    https://www.mintos.com/en/ (endast lån med buyback, man sätter med fördel upp autoinvest) (Europa)
    https://www.ablrate.com/ (lån med säkerhet) (UK)
    https://www.collateraluk.com/ (lån med säkerhet) (UK)

    https://www.propertypartner.co/s#/grid-view (buy to let) (UK)
    https://www.housers.com/en (buy to let, lån, buy to sell) (Europa) (precis börjat med denna vilket bör nämnas, intrycket hittils är dock så pass gott)

    Skaffade revolut för resor men använder det nu för att föra över pengar till europeiska P2P. Sätter in SEK på revolut, växlar sen till Euro eller GBP (under veckodagar, då får man interbankpris.) Sen för man över till P2P sites konto enligt respektive sidas anvisningar.

    För P2P diskussioner gäller http://p2pindependentforum.com/

    Bloggar
    http://www.p2phero.com/?lang=en
    https://www.p2p-banking.com/
    https://p2pblog.co.uk/

    Mvh
    P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för många bra tips!

      Revolut verkar vara otroligt bra! Just internationella överföringar kan ju vara väldigt dyra (avgift + växlingskurs) via vanliga storbanker.

      Jag är lite mer rädd för bluffmakare inom P2P-världen än på börsen. Ett diskussionsforum som det du nämner kan möjligtvis få mig att våga låna ut i utlandet. Utöver att få hygglig tillväxt utan korrelation till börsen så tycker jag det låter tilltalande att ha inkomster i andra länder, som inte automatiskt tas hem till bankkontot i Sverige. Skattemässigt antar jag att de utländska ränteinkomsterna via avtal meddelas den Svenska skattemyndigheten.

      Ang. ETF-inlägg så blir det någon slags inlägg ganska snart, när jag känner mig klar med min research.

      God fortsättning!

      /GI

      Radera
  2. God dag,

    Vi är en legitim och ansedd penninggivare. Vi lånar ut pengar till personer som behöver ekonomiskt stöd, vi ger lån till personer som har en dålig kredit eller behöver pengar för att betala sina räkningar för att investera i affärer. Så söker du efter ett brådskande lån? Du behöver inte oroa dig för att du är på rätt ställe, vi erbjuder lån till låg ränta på 3%, så om du behöver ett lån förväntas du bara kontakta oss via den här mejladressen: mobilfunding1999@gmail.com

    LÅNAN APPLICERINGSINFORMATION NÖDVÄNDER FRÅN DIG.

    1) Fullständiga namn: ............
    2) Kön: .................
    3) Ålder: ........................
    4) Land: .................
    5) telefonnummer: ........
    6) Yrke: ..............
    7) Månadsinkomst: ......
    8) Lånebelopp som krävs: .....
    9) Långfrist: ...............
    10) Syftet med lånet: ...........

    Tack

    SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...