torsdag 22 februari 2018

Inköp nya bolag


Har i svallvågorna efter februaris börsnedgångar känt mig lockad att köpa mer REITs (som redan var nedtryckta) men jag tror att de kommer fortsätta att vara billiga under våren, varför jag fokuserar annorlunda i februari.
Har initierat små poster i tre nya bolag. Inga klassiska utdelningsföretag, utan istället fokus på tillväxt. Även fyllt på i ett litet innehav som får klassas som förhoppningsbolag.

4 Visa för 3800 kr
3 Mastercard för 4100 kr

Ganska högt värderade och mycket låg direktavkastning, men bör ha bra tillväxt på både kort och lång sikt. Kontantanvändning minskar snabbt i västvärlden, e-handel ökar och i U-länderna växer medelklassen. Utdelningarna har växt med med cirka 20% varje år. Jag tror att både V och MA är den typen av företag som man aldrig köper om man envisas att bara köpa billiga bolag. Min ambition är att sakta öka, så att V och MA utgör vardera 1% av portföljen. Dessa två innehav är en del i min strävan att inte enbart köpa bolag som har hög utdelning idag, utan också köpa de som kan antas ha bra utdelningstillväxt framöver.

3 Schouw & Co för cirka 2500 kr

Danskt investmentbolag med ffa helägda dotterbolag. Låg utdelningsandel och direktavkastning (1,9%) men med stark tillväxt. Cirka 50% av intäkter kommer från försäljning av fiskmat (ffa till laxodlingar). Min ambition är att SCHO på sikt ska kunna utgöra 1-2% av portföljen. Aktieingenjören har skrivit ett bra inlägg om företaget.

57 Climeon för 3000 kr

Ett svenskt förhoppningsbolag där jag sedan tidigare har en minimal post. De har en banbrytande teknologi att omvandla spillvärme till elektricitet. Smart och miljövänligt. Har än så länge ffa levererat sin apparat till rederier, som ju har spillvärme från motorerna samt behov av elektricitet. Jag hoppas att Climeon kan leverera och växa sig starka, men måste erkänna att det är ett mycket ungt och obeprövat bolag.

Fortsätter även med automatiska courtagefria månadsinköp i ETFer och Nordnets Superfonder för cirka 4800 kr per månad.

/GI


3 kommentarer:

 1. Tar emot att köpa VISA med så låg direktavkastning. Någon liknade utdelningen man får av att äga VISA med en skatt på internethandel. Tänker man så kanske det känns lättare att köpa in dom?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jo det tog emot. Att hoppas på starkt ökande utdelning är ju annorlunda än att ha en känd och hög utdelning.
  Jag hoppas att en kombination av bolag med ffa growth och andra med bra yield är bra. För något år sedan så köpte jag Fenix Outdoor (Fjällräven etc) trots minimal direktavkastning, och jag har verkligen inte ångrat det inköpet! Det är snarare en av mina favoriter i Sverige.
  Och det var en trevlig tankebild du presenterade: att Visa och MasterCard inkasserar skatt på ökade e-transaktioner. Då är det lättare att stå ut med 0.6% direktavkastning.
  Får se om V och MC blir lyckat i min portfölj, men än så länge så har jag en bra känsla.

  MVH/GI

  P.s. Råkade radera mitt eget inlägg när jag fipplade med telefonen. Detta nya inlägg har samma innehåll. D.s.

  SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...