torsdag 3 maj 2018

Utdelningar i april och 35% källskatt

Under april så har mina innehav gett 5284 kr i bruttoutdelning och 4768 kr netto efter källskatt och ev andra avgifter. April 2017 så fick jag 2886 kr netto så ökningen till 2018 är en  hela 65%.

En trist upptäckt denna månad var att det "norska" laxbolaget Bakkafrost (BAKKA) inte är registrerat i Norge utan på Färöarna och att man som aktieägare därför betalar 35% i källskatt! Trodde först att detta var ett misstag från Nordnet, men jag ser att det även drogs 35% förra året, och Nordnets support meddelar att 35% stämmer. Visserligen så ska jag få tillbaka dessa pengar efter 2-3 år, men det känns ändå surt att mer än en tredjedel av utdelningen ska dras i skatt. Tydligen så har Färöarna en så pass självständig ekonomi att man kunnat välja att inte vara med på olika ekonomiska avtal mellan nordiska länder. Annars hade jag i första hand gissat att Färöarna hade samma regler som Danmark, men icke sa Nicke.

Mina innehav i laxbolag ser jag som en "laxfond" och jag har egentligen inga starka skäl för att ha just BAKKA i denna fond. Och 35% källskatt på BAKKA är tillräckligt irriterande för att jag ska sälja och lägga pengarna på något annat bolag som är registrerat i Norge på riktigt. Mitt innehav i BAKKA är litet, men 35% i källskatt är trots det svårsmält.

Men jag ska inte deppa, utan glädja mig åt att bokföra härliga utdelningar:

MVH/ GI


6 kommentarer:

 1. Då är du ingen glad lax längre? Obs, försök till ett dåligt skämt. I ärlighetens namn var det nog inte speciellt många som hade koll på att Bakkafrost var reggat på Färöarna och hade 35% i källskatt. Men riktigt bra att du informerar om det.

  // PP

  SvaraRadera
 2. Ja, jag blev oerhört förvånad över att Bakkafrost inte var norskt. Valde att sälja mitt lilla BAKKA-innehav och istället öka i Marine Harvest. Behåller lax-exponeringen men får en lite ökad bolagsrisk med 4 istället för 5 lax-företag. Får även lite mer utdelning samt bättre spridning över året.

  Och när jag försökte hitta info om källskatten på BAKKA så hittade jag nästan inget. Så jag gissar att de flesta som har BAKKA i portföljen har relativt små innehav, och har inte reagerar på storleken på källskatten.

  Några dagar senare så fick jag också utdelning från Fenix Outdoor. Även här var det 35% källskatt pga att företaget är registrerat i Schweiz. Jag hade förväntat mig 0% källskatt, mha tekniska lösningar, för förra året fick jag 0% källskatt. Lite sur över detta, men jag är ganska förtjust i detta företag pga fina produkter och fin tillväxt, så här ska jag inte sälja så lättvindigt.

  MVH /GI

  SvaraRadera
 3. Hej, utnyttjar du inte Kapitalförsäkring så du får tillbaka källskatten?

  SvaraRadera
 4. Jo, jag använder kapitalförsäkring, men i och med att det tar 2-3 år att få tillbaka pengarna (via Avanza och Nordnet) så tycker jag att det känns som om en stor del av källskatten är helt borta. Om källskatten var borta en kortare period, som hos Nordea t.ex. så skulle jag nog känna annorlunda.

  Om man räknar med 8% total tillväxt varje år så innebär 2,5 år att man förlorar cirka 20% tillväxt på summan som är "borta". På sikt så tänker jag att även småsummor blir betydelsefulla.

  Eller så är det för min del mest en emotionell reaktion att se att 35% av utdelningen är borta, när jag hade förväntat mig 15%. Som ett barn som blir grinigt om godispåsen är mindre än förväntat så blev jag lite grinig när BAKKA "helt plötsligt" inte var norskt.

  MVH/ GI

  SvaraRadera
 5. Testa Nordea, eller läs min blogg så ska jag rapportera hur det går med källskatten. Det som är kul med alla andra är att källlskattepengarna varit inne och vänt på kontot för att sedan försvinna i några år...t....och jag har inget samarbete med Nordea utan tycker bara de har outstanding courtage och källskattehantering. Fattas bara valutakonton. Sen är hemsidan lite tunn. Hälsningar, T.

  SvaraRadera
 6. Jo jag har öppnat en kapitalförsäkring även hos Nordea, just pga lägsta courtaget och snabbt återbetald källskatt. Har än så länge bara en mindre del av portföljen hos Nordea. En liten del även hos Avanza och den största delen hos Nordnet. Nordeas hemsida är verkligen rörig och ickeintuitiv, men courtaget är ju lågt och jag ser fram emot att få tillbaka källskatt efter 6 veckor. Tror det blir i juni-juli.

  MVH/ GI

  SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...