torsdag 7 december 2017

Klok bok


Har läst "The little book of common sense investing" 10th anniversary edition, updated and revised, utgiven 2017.
Författaren är John C. Bogle, som jag inte kände till sedan tidigare. Han startade världens första indexfond på 70-talet, och har har använt de senaste 40 åren till att försöka övertyga världen att alla borde köpa billiga indexfonder istället för dyra aktiva fonder. Sakta men säkert har hans åsikter vunnit gehör.

Boken går metodiskt genom alla tänkbara förklaringar varför aktiva fonder i snitt underpresterar jämfört med index. Bogle använder riktiga siffror för att illustrera hur mycket pengar som genomsnittsinvesterare förlorat till fondförvaltare och rådgivare. Jag har svårt att minnas den typen av siffror, men som jag förstod det så kan cirka hälften av utvecklingen falla bort pga kostnader till rådgivare och förvaltare samt transaktionskostnader när fonderna köper och säljer mycket. I goda tider så kan man som placerare ändå göra vinster, men i sämre tider så kan förvaltningen och rådgivningen utan problem äta upp hela vinsten.

I den uppdaterade jubileumsutgåvan så måste såklart Bogle klaga en del över ETF-trenderna. Han gillar ju traditionella indexfonder med köp och sälj en gång i månaden, och måste såklart dissa ETFer. Problemet, som han ser det, är att ETFer är anpassade för att trejdas och för att täcka in konstiga smala index. Men om man undviker dessa uppenbara problem så har inte en ETF några speciella svagheter jämfört med en klassisk fond. Om man väljer en billig ETF som följer ett brett index (t.ex. S&P 500) och köper för att behålla, så är självklart en ETF lika bra som en traditionell indexfond.

En fördel med ETFer, som jag ser det, är att det är lätt att hitta billiga utdelande indexföljande ETFer, medan traditionella indexfonder mer sällan är utdelande. Regelbundna utdelningar ger ett pengaflöde som gör att man kan hantera en liten belåning men ffa höjer det motivationen att spara och investera när man ser utdelningarna trilla in.

Vad har denna bok betytt för mig? Jag visste redan att dyra fonder urholkar kapitalet, så egentligen är det inga revolutionerande fakta eller åsikter som presenteras, men trots det så har jag blivit ännu mer positiv till indexfonder. Innan jag läste denna bok så kunde jag lite pliktskyldigt tänka mig att 10% billiga index-ETFer kunde vara rimligt. Nu tänker jag att 40-50% är en bra nivå. I och med att jag bara köper ETFer med utdelning så får jag fortsatt viss ökning av kassaflödet när jag köper mer. Direktavkastningen från mina ETFer ligger ofta kring 1,5%, vilket såklart är jättelågt, men inte försumbart och fortfarande klart högre än min lånekostnad på Nordnet (0,99%).

Jag undviker dyra ETFer och ETFer med stort spread mellan köp- och säljkursen. P.g.a. kostnaderna faller de flesta ETFer med hög utdelning bort. Anledningen till att bara ha de billigaste ETFerna är helt enkelt att Bogle tydligt visar hur svårt och ovanligt det är att en strategi (t.ex. höga utdelningar) vinner över det rena indexet i längden, både då strategiers resultat tenderar att närma sig medel på sikt och även då avgifterna är högre när det finns en förvaltare som hanterar en strategi.

/GI

4 kommentarer:

  1. Precis upptäckt dig tack vare kommentar på Krösus! Tack för tipsen gällande ETF. Såg att du skrivit om Iron Mountain, intresserat mig ett tag, kanske blir ett köpt! Fortsätt skriv!

    Ska bli kul att följa dig!

    Mvh
    P

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för vänlig kommentar. Roligt om mina tankar kan vara till glädje för någon annan.
    MVH /GI

    SvaraRadera
  3. Vad är din kommentar kring stoppet av ETF i Europa. Antar att EU försöker behålla kapital i EU, Frågan är om ETF utställarna kan kontra och uppfylla kraven,

    P

    SvaraRadera
  4. Oj, denna stora nyhet gick mig nästan förbi, trots att jag påverkas ganska tydligt.
    Jag tycker att de nya EU-reglerna kring ETFer är upprörande dåliga. Så dåliga att jag måste göra lite research och skriva ett helt inlägg om detta.
    Tack för tipset!
    /GI

    SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...