tisdag 10 april 2018

Investera stor skatteåterbäring



Under 2017 så hade jag rätt höga inkomster i början av året och riktigt låga i slutet. Ingen jämkning gjorde att jag härom veckan fick 78 000 kr i retur från staten. Även om det  det hade varit bättre om jag haft pengarna det senaste året så blir jag ju glad över att plötsligt ha en schysst summa att investera. 8 000 kr behövdes till min lilla buffert som blivit allt för liten, men resten, 70 000 har investerats. För mig är 70 000 kr ganska mycket att investera vid ett tillfälle, men att smyga in pengarna på marknaden hade jag nog bara gjort om det var en mycket större andel av min portfölj. Nu är det cirka 6% av portföljen som ska investeras, och det kan man göra på ett bräde anser jag.

Det egentliga problemet är ett annat: Hur ska jag placera 6% av portföljen?

Jag har insett att jag verkligen vill ha en separat KF med en bukett billiga indexnära ETFer och fonder, för att kunna jämföra min övriga portföljs utveckling mot något (benchmark). Att mäta min multinationella portfölj mot t.ex. OMX30 är ju inte så informativt om man undrar hur jag presterat. Det smarta med att ha ett separat konto med en fondmix har jag inte kommit på själv, utan blivit inspirerad av Z2036. Jag har dock använt en annan fondmix, då mitt alternativ till aktier är de billigaste ETFerna, inte aktivt förvaltade fonder.

Har valt att lägga 10 000 kr på denna multifond och att hålla avgifterna så låga som möjligt. Är ganska nöjd med att ha lyckats få under 0,10% i årlig avgift utan att ge avkall på geografisk spridning över hela världen inklusive en god portion emerging markets. Direktavkastningen är låg (1,26%), men täcker i alla fall kostnaderna för kapitalförsäkringen. Den observante ser att jag till denna fond har gjort några utländska inköp som är ganska små, vilket ger procentuellt dåliga courtagekostnader. Detta står jag ut med denna gång, då jag gärna vill ha min jämförelsefond, men inte vill lägga mer än 10 000 kr på den. Senare så ska jag ska beräkna hur min multifond och min övriga portfölj ska jämföras rättvist. Om jag över tid underpresterar mot denna multifond så indikerar det att jag kanske måste öka i ETFer och fonder och minska i aktier. Eller bli bättre på att välja och välja bort aktier.




För övriga 60 000 lutade jag initialt åt att låta breda indexnära ETFer dominera, men flera olika aktiebolag var allt för lockande. Valde att öppna mitt nya Nordeakonto (kapitalförsäkring) storstilat genom att köpa fyra nya bolag inom områden där jag tidigare har en kraftig undervikt: tobak, frakt och IT, samt fylla på ett tidigare innehav inom snacks, juice och läsk.

Min portfölj har inte de klassiska etiska riktlinjerna, utan enbart mina egna riktlinjer. Förutom min önskan om diversifiering och begriplighet så vill jag gärna gilla produkterna/tjänsterna som företagen tillhandahåller. Den aspekten fick mig att sälja mitt innehav i Kopparbergs sommaren 2017, efter att jag smakat en burk starkcider. Kanske dumt att reagera på det sättet, men jag fick en så stark avsmak för deras cider att jag inte längre ville äga företaget. Snustillverkare så som Swedish Match är å andra sidan etiskt oproblematiska enligt mig, och tillverkar fina tobaksprodukter som genom att konkurrera med cigaretter bidrar till god folkhälsa i Sverige. Investeringar i cigaretter har jag däremot undvikit tidigare, ffa pga att cigaretter är jättedåligt för hälsan men till viss del även pga sakta sjunkande efterfrågan. Ett tobaksföretag som även har andra ben att stå skulle jag kunna gilla ffa då de andra benen stärks samtidigt som cigarettbenet försvagas. De "smutsiga" intäkterna används på så sätt till att öka de "rena" intäkterna. På sikt så fasas de mest hälsovådliga produkterna ut, till förmån för bättre produkter. Och jag tror inte att användandet av nikotin kommer försvinna, lika lite som användandet av alkohol.

Altria (MO).
Initierar en post med 24 aktier för 13 000 kr. MO dominerar den stagnerande ciggmarknaden i USA med Marlboro, men är även starka på växande områden; snusliknande tobak (Copenhagen och Skoal), uppvärmd tobak (som avger nikotin och smak men inte så mycket av de värsta komponenterna i rök) och vejp (vape/vaporisation, förångning av vätska med nikotin och smaker). MO äger även en vinproducent och 10% av den enorma ölproducenten Anheuser-Busch Inbev (Budweiser, Corona, Stella Artois mfl). Vejp, upphettad tobak och snus växer cirka 10% per år medan cigaretter och cigarrer är ganska stillastående. MO bör ha ok långsiktiga framtidsutsikter ffa pga vejp, snus, upphettad tobak, vin och öl. Nu direktavkastning 4,5% vilket är mycket bra för MO, och utdelningstillväxt 8% per år. Bra Payout Ratio på 48%.

British American Tobacco PLC (BTI).
Initierar en post med 25 aktier för 12 700 kr. Världsledande inom vejp men även stora inom uppvärmd tobak och cigaretter. Intäkterna från vejp och uppvärmd tobak växer medan intäkterna från cigaretter sakta minskar. BTI anses vara mer känsligt för ett eventuellt mentolförbud på cigaretter, än andra producenter, men den eventuella känsligheten kan nog vägas upp av att vara störst på vejp. Har inte sett något om eventuella förbud mot smaker på vätskan som vejpas och har svårt att se det gå igenom då vejp inte innehåller tobak. Även nikotintuggummin med mintsmak borde drabbas i så fall, och det vill nog ingen. BTI tappat kurs efter nyår och har nu ovanligt hög direktavkastning, på 4,71%. Utdelningstillväxten har varit 8,9% per år senaste 5 åren och Payout Ratio är låg.
En oväntad detalj är att  PLC-varianten av aktien, listad i USA, inte verkar finnas hos Nordea (fastän andra PLC-er finns i listorna). Jag köpte därför för första gången aktier direkt på Londonbörsen. Courtaget på Nordea var 11 kr vilket är cirka en tredjedel av min normalnivå 0,25%, och kan jämföras med 200-250 kr hos Avanza och Nordnet.

Skulle gärna komplettera tobaksbolagen ovan med Swedish Match för att på så sätt täcka in hela fältet av tobak och nikotin. Tyvärr så upplever jag att SWMA är lite dyra just nu, och därför så avvaktar jag. Ska dock hålla ögonen på SWMA framöver.

PepsiCo (PEP).
Ökar tidigare innehav med 8 aktier för 7 300 kr. PEP beskrivs ibland som en konkurrent till CocaCola, men är oerhört mycket bredare. Man står bakom bland annat Tropicana juice, Quaker oatmeal (havregryn och snack bars med havregryn), 7up, Mountain Dew och Pepsi samt är Nordamerikas största chipsproducent. Tillväxten är god och just nu är direktavkastningen högre än vanligt (2,9%). Utdelningstillväxten har varit 8,7% årligen senaste 5 åren. Man köper också tillbaka aktier med i snitt 1,5% årligen de senaste 3 åren. Den enda siffra jag ser som sticker i ögonen är att utdelningsandelen är lite väl hög, kring 90%. Jag väljer att inte gå i taket över denna siffra då allt annat ser så bra ut. Mixen av snaskiga onyttigheter och nyttigare alternativ (juice och havregryn) bör även kunna minska eventuell känslighet för ändrade konsumentbeteenden. Jag har PEP sedan tidigare och det känns mycket bra att öka nu.

United Parcel Service Inc (UPS).
Initierar en post med 20 aktier för 17 800 kr. Fraktjätte som vuxit starkt de senaste åren, och investerat i fortsatt expansion. En klar vinnare vid ökad e-handel men har tappat rejält i kurs efter att Amazon sagt att man ska börja med egen frakt. UPS har nu därför den högsta direktavkastningen på åratal (3,48%). Utdelningstillväxten har varit 7,9% per år de senaste 5 åren och PEG-ratio är under 1. Payout Ratio är 59%. UPS verkar vara i mycket god form och jag väljer att se kursfallet efter Amazons utspel som ett perfekt tillfälle att initiera en post.
Det finns ett roligt skämt om hur många tänker kring Amazons framfart: Om Amazon inte är i ditt företags sektor så bör du lägga ner. Och om Amazon är i ditt företags sektor sektor så bör du lägga ner. Skämtet visar ett orimligt förhållningssätt, såvida man inte tror att Amazon kommer att ta över varje nisch av företagsamhet på jorden.

Alphabet C (GOOG).
Initierar en post med 1 aktie för 8 600 kr. Informationsteknologi är ett område där jag länge varit underviktad pga höga värderingar. Med risk för ett olönsamt FOMO-beteende så har jag tittat lite på sektorn och blivit sugen på att ha en del av Google. Det enda jag saknar är utdelningar, i övrigt är allt otroligt med detta företag som totalt dominerar sökmotorfältet och streamad video. Google anses även vara ett av de bäst positionerade företagen för den förväntade AI-explosionen och de är kanske även med i rejset för självkörande fordon. Jag hoppas på utdelningar någon gång i framtiden (kassan är enorm) men storägarna/ledningen verkar inte gilla den tanken. Om 5-10 år kanske det lossnar. Jag vågar inte gå in tungt i detta företag, men kan tänka mig att sakta öka så att det till sist utgör några procent av portföljen.


Inköpen skedde cirka en vecka efter att jag kollade upp aktuella siffror. Självklart så kom det en rejäl börsuppgång på flera procent dagen efter mitt beslut, men innan jag handlat, så företagens direktavkastning har försämrats lite jämfört med mina siffror. 



För att fira feta investeringar och stabilitet så lyssnar jag på "Whole lotta Rosie" med AC/DC. Bon Scott i högform.





MVH /GI

6 kommentarer:

  1. Fint! Tack vare ditt inlägg blev jag sugen att öka i Altria och Pepsi. Men först får jag ta tag i att köpa en Alphabet till slut.
    /I blått

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar!

    För mig tog det mer än ett år av funderande innan jag till sist läste en artikel som menade att Alphabet är rimligt värderad nu, jämfört med många andra tech-aktier och även i jämförelse med aktier i allmänhet. Det blev droppen som fick mig att köpa Alphabet. Framtiden får som vanligt utvisa om det var klokt eller inte att köpa tech just nu, efter en lång och stark uppgång. Men jag är hur som helst nöjd med att ha breddat min portfölj något. Och om det blir utdelningar inom 10 år så blir jag glad!

    Mitt sug efter Altria och PepsiCo kom efter att ha läst Dividends Diplomats spaningar efter köpvärda stabila aktier med växande utdelning. Deras listor brukar digna av sköna tips.

    MVH /GI

    SvaraRadera
  3. Blev intresserad av de där ETFerna. Är det inga extra kostnader när man säljer eller nåt alltså?

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Det finns andra ETFer som har avgifter vid köp eller sälj, men dom ska man undvika tycker jag. Dom ETFer som jag köper har en låg årlig avgift som man inte märker (avgiften tas från kursutvecklingen eller utdelningen), och alla ETFer har precis som aktier courtage vid köp och sälj. För ETFerna i listan ovan fick jag betala 9 kr i courtage per köp. Och Nordnets Superfonder är klassiska fonder utan courtage, och helt utan andra avgifter (precis om Avanza Zero).

    Jag tycker att billiga indexföljande ETFer och gratis Nordenfonder är ett jättebra komplement till aktier. Ger stabilitet till ett lågt pris.

    Och om man vill ha en superenkel tillvaro så kan man ha enbart några ETFer och några gratisfonder som enda investering, och man kan vara säker på att man på sikt får en bättre utveckling än många andra.

    MVH /GI

    SvaraRadera
  5. Det är ju kanon! Jag har missat det helt. Jag föredrar fonder när det gäller utanför EU om man kan få låg avgift. Vilket ju är svårt i Sverige med vanliga aktifonder. Jag har kört med SPP global som har 0,3% avgift. Ska absolut börja med Source S&P.

    SvaraRadera
  6. Ja, Source S&P (D500)är verkligen ett billigt och bra sätt att täcka in USA. Om man vill täcka in hela världen så blir det lite dyrare (ffa pga emerging markets), men väljer man de billigaste indexföljande ETFerna så kan man få en fin världsfond klart billigare än 0,3%. Min multifond ovan kostar bara 0,1% i årliga avgifter trots att den har en ganska stor andel emerging markets, och det ska bli spännande att se hur den utvecklas.

    MVH /GI

    SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...