måndag 16 juli 2018

Hitta nästa inköp utifrån valuta, geografi och sektor




Sett över en tioårsperiod så förefaller USD dyr jämfört med hur SEK har utvecklat sig mot CAD och EUR. Samtidigt så är det svårt att se hur valutor och eventuella handelskrig kommer utveckla sig och för att bearbeta läget så har jag uppdaterat från vilka länder eller regioner jag får mina utdelningar och hur mina innehav fördelar sig över olika sektorer.

Framåtblickande så förväntar jag mig cirka 49 000 kr i utdelningar kommande 12 månaderna. De fördelar sig tungt på USA men läger man ihop alla europeiska länder så har jag mer utdelningar från Europa än från USA.



Det är ett tag sedan jag gjorde denna genomgång och jag hade förväntat mig en lite större portion från World/EM, men samtidigt så vet jag att många inköp sista halvåret har varit just amerikanska aktier.

När man tittar på hur portföljens värde fördelas på olika sektorer så ser man att jag har väldigt lite av energi, material och telekommunikation. Men i övrigt så tycker jag att fördelningen är helt ok.

 

Vad ska man göra med dessa siffror? Jag upplever inte att de är jätteskeva åt något håll förutom att jag skulle vilja ha mer Asien (läs World/EM) och energi och telekommunikation. Kanske borde även hälso-sjukvård kunna få öka lite.

Att korrigera upp Asien/EM innebär i praktiken mer inköp av ETFer, och även om billiga ETFer är bra så är det ju roligare med specifika bolag och deras aktier. Min andel Europa är jag nöjd med. Jag är nöjd med att att Sverige ligger kring 20% av portföljen. Den kanadensiska andelen av portföljen kan få öka en del. Den kanadensiska dollarn är inte påtagligt dyr och Kanade har ganska många stora och stabila företag med bra utdelning. En annan viktig faktor är hur lätt jag kan hitta bra info om bolagen och där ligger Kanada också bra till. Jag hittar värdefull Kanada-information via bl.a. Dividend Earner och Dividend Growth Investing & Retirement som tillhandahåller ett excel-ark med massor av info. Grundläggande siffror på kanadensiska företag kan man se på The Globe and Mail.
Tittar man på en valfri Kanada-fond eller de största bolagen så ser man att energi och bank dominerar Kanadas börs. Jag har tidigare undvikit de oljetunga kanadensiska bolagen men jag har en rimlig andel av de 6 största kanadensiska bankerna.

Tårtdiagrammen ovan har fått mig att titta närmare på telekommunikation och energi i Kanada.

Inom telekommunikation så domineras marknaden totalt av tre operatörer: Rogers, Telus och Bell Canada (BCE). Här upplever jag att alla tre är ok köp men inga klockrena fynd. BCE upplever jag som mest köpvärd i nuläget.

Inom energi så är kurserna överlag nedtryckta och det finns många bolag att titta på, men här upplever jag att pipelineföretaget Enbridge sticker ut pga sin stora storlek och fina historik.

Jag har länge upplevt att det är lite smutsigt att ha olje/gas-innehav men nu har jag ändrat åsikt. Nu tycker jag att det är konsumenternas och politikernas ansvar att styra efterfrågan och produktionen i hållbar riktning och att olje-gasföretagen/leverantörerna inte kan förväntas ändra sin produktion snabbare än konsumenterna och politikerna vill. Jag vet inte om kommande förändringar handlar om att pumpa ned CO2 i berggrunden där den sakta omvandlas till mineral, plantera stora mängder skog eller att folk efterfrågar en större andel förnybar energi, men oavsett så kommer det levereras ganska mycket naturgas i pipelines över Nordamerika i ganska många år till.

Jag har sett hur man bygger hus i Kanada 2018, och trots kalla vintrar så verkar alla boningshus bara ha cirka 15 cm tjocka väggar och isoleringen kan omöjligen vara lika effektiv som i nybyggda svenska hus. All uppvärmning av bostadshus verkar ske via en naturgasdriven panna i varje hushåll. Min slutsats är att företag som Enbridge kommer att ha många goda år framöver, och att omställningen till förnybar energi sannolikt inte kommer plötsligt i huvuddelen av Nordamerika.

Att energibolag har nedtryckta impopulära aktier sedan några år, att CAD är ok värderad och jag sedan tidigare är underviktad på energibolag gör att jag starkt överväger att Enbridge blir mitt nästa inköp.

MVH /GI

2 kommentarer:

  1. Vill gärna vikta upp Asien med men har inte kommit längre än Vanguard genom VGEJ och VFEM. Hade varit roligare med enskilda bolag.

    Enbridge, ENB?

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Yes box, Enbridge (ENB), från kanadabörsen. Har för mig att det kan vara skattemässigt ogynnsamt att köpa kanadensiska bolag via USA-börsen så jag håller mig till kanadensiska börsen när det gäller kanadensiska bolag.

    Och ang Asien så tycker jag att både VGEJ och VFEM är jättebra val. Vanguard är ett pålitligt bolag och båda dessa ETFer har mycket bra avgift om man jämför med andra utdelande ETFer. Och även om man jämför med ackumulerande ETFer så har dom låg avgift. Själv har jag ännu inte köpt VGEJ, men vill göra det för att få lite mer täckning av Australien/NZ.

    Tack för din kommentar!

    MVH /GI

    SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...