torsdag 16 november 2017

LÓreal


Jag har ännu inte köpt några Franska aktier, dels pga det höga courtaget på både Avanza och Nordnet (som minst 36 kr och 99 kr), men även pga väldigt lite Franska aktie-idéer i svenskspråkiga ekonomibloggar. 

Efter en jämförelse av courtagenivåer så öppnade jag dock en KF hos Nordea, som har bäst priser nästan oavsett vad man tänkt köpa och vilka volymer man handlar med. Detta leder så klart till efterforskningar kring spännande aktier på de marknader som nu blir tillgängliga till ett vettigt pris.

LÓreal är världens största koncern inom smink och hudvård. Även om jag är tämligen okunnig inom smink och hudvård och själv inte använder deras produkter mer än solskyddskräm, så känner jag igen förvånansvärt många av deras produktnamn. Detta säger mig att företaget har en stark ställning och är skickliga på reklam. Så skickliga att jag (som rimligtvis inte tillhör den huvudsakliga målgruppen) känner igen Vichy, Maybelline, Garnier, Kerastase, Matrix, Lancome och Biotherme. Trots att jag inte vet vad dessa namn står för så upplever jag att det är kvalitetsprodukter. Otroligt eller hur!

Världens största i sin bransch och oerhört välkända märken var tillräcklig för att jag skulle vilja titta närmare på detta företag.Grundarens få arvingar äger 33% av företaget och Schweiziska Nestlé äger 23% sedan början av 70-talet. Försäljning av delar av företaget till Nestlé var ett proaktivt drag för att minska risken att LÓreal skulle bli exproprierat och förstatligat om Franska socialistpartiet skulle vinna valet. Efter att grundarens enda barn avled nyligen så har det dock spekulerats i om LÓreal kanske vill köpa tillbaka allt eller delar av Nestlés innehav, möjligen finansierat genom försäljning av LÓreals stora ägande i Sanofi (9,4%). Oavsett så verkar det som om majoriteten av aktier även fortsatt kommer att ägas av stora långsiktiga ägare.

LÓreals försäljning fördelar sig fint över världen med cirka en tredjedel vardera i Västeuropa, Nordamerika och övriga marknader (emerging markets) där asien/pacific dominerar.
De senaste 10 åren har försäljning ökat från 17,1 miljoner euro till 25,8 miljoner Euro (i snitt 4,74% ökning per år). Ökningen var stabil från år till år förutom 2009 som innebar ett minimalt tapp.
Även vinst per aktie steg fint under samma period från 3,36 euro till 6,46 Euro (i snitt 7,53% ökning per år). Även i vinst per aktie sågs ett minimalt tapp 2009 och i övrigt stabila ökningar varje år.
Utdelning per aktie var 1,38 Euro 2007 och 3,63 Euro 2016, motsvarande en genomsnittlig årlig ökning på 11,34%. Utdelningen ökade varje år, även 2009 som gav drygt 4% högre utdelning än 2008. Utdelningsandelen ökade under perioden från 41% till 51%.

Utdelningarna har en twist som innebär att aktier som man ägt i minst 2 år och registrerat hos LÓreal ger 10% högre utdelning än övriga aktier. Tanken är väldigt god; att främja långsiktighet, men jag har ingen aning om registreringen hos LÓreal är knepig eller ens förenlig med innehav i en svensk KF. I siffrorna ovan har jag dock räknat med den högre utdelningen.Med dagens kurs (184,1 Euro) och 3,63 Euro utdelning 2016 så ligger direktavkastningen på knappt 2%. Direktavkastningens nivå har varit relativt oförändrad sedan åtminstone 2012. LÓreal delar ut 1 gång per år, i slutet av maj.

So far so good, men hur ser framtiden ut då?
LÓreal har vuxit mycket genom förvärv, och planerar att fortsätta i samma stil. Jag har ingen kunskap om de nyligen förvärvade företagen, men historiken talar för att man köper populära företag som bidrar till fortsatt tillväxt. Därtill visar siffrorna från finanskrisen 2008-2009 att kunderna knappt minskar sin sminkkonsumption trots uttalad kriskänsla i samhället. 

Sammantaget tycker jag att LÓreal verkar som ett fantastiskt företag, som jag definitivt vill ha i min portfölj! Företaget verkar kunna kombinera tillväxt med defensiva egenskaper. Dessutom så har jag varken smink/hudvård eller ett franskt bolag i portföljen sedan tidigare och LÓreal skulle komplettera befintliga innehav fint. Det enda som stör mig är att direktavkastningen är så låg som 2%, och att utdelningen är i maj. Båda dessa "problem" kan jag leva med när allt annat ser oerhört bra ut.

Jag tror att LÓreal tillhör gruppen av företag där man aldrig får något om man tänker vänta på kursnedgång och rea. Därför ska jag snart köpa min första post LÓreal.

/GI

1 kommentar:

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...