torsdag 7 december 2017

Några små förändringar i portföljen

För någon vecka sedan började jag irritera mig lite på att jag hade små andelar av flera allt för likartade ETFer. Visserligen dumt att köpa och sälja allt för friskt (ffa pga växlingskostnaden och courtaget) men för att få en lite enhetligare portfölj bestämde jag mig för att sätta ett tak för antal ETFer: Max 2-3 ETFer per geografiskt område, och bara mer än 1 ETF per område om det tillför något (pris, direktavkastning, aktieurval, courtage etc). ETFer med stort spread mellan köp och säljkurs ska jag undvika.

För USA föll valet på två ETFer:
IUSA för att jag kan få courtagefria inköp en gång i månaden och avgiften är acceptabel på 0,07% samt för att den är Irlandregistrerad vilket ger 0% källskatt.
ITOT som har den bästa avgiften jag någonsin sett (0,03%). I övrigt är de två ETFerna väldigt lika i direktavkastning och båda följer S&P 500.

För Europa föll valet på:
EUN2 / EUE som täcker de 50 största i Eurozonen och har en ok avgift på 0,16% och är Irlandregistrerad (utan källskatt).
IEUR som följer 1000 västeuropeiska aktier, och har 0,14% avgift vilket är ok.
VGK har jag inte men önskar att jag hade valt den tidigare, pga den lägsta avgiften jag sett på en Europa-ETF (0,10%). I övrigt liknar den IEUR, och täcker in hela Västeuropa rimligt väl med drygt 1200 företag.

För Storbritannien föll valet på:
IUSZ / ISF  som täcker de 100 största Brittiska företagen och har en schysst avgift på 0,07% samt är Irlandregistrerad.

För Världen (utvecklade världen) föll valet på:
SCHF som har den bästa avgiften (0,06%) och täcker drygt 1200 företag i hela världen exkl. USA, inkl en liten del small cap.
IEFA som har bra avgift (0,08%) och täcker 2500 företag i hela världen exkl. USA och Kanada inkl. lite small cap.
VEA som har 0,09% i avgift och täcker 3700 företag i hela världen exkl. USA.

För Emerging Markets föll valet på:
SCHE som har en i sammanhanget låg avgift på 0,13% och täcker 800 företag i ffa Asien (Hong Kong, Taiwan, Indien m.fl).
IEMG har också en bra avgift (0,14%) och täcker1800 företag i ffa Asien (Kina, Korea, Taiwan m.fl.).

Alla dessa 11 ETFer ger utdelning, men det är egentligen bara den Brittiska som har schysst direktavkastning (4,18%). Låg genomsnittlig utdelning accepterar jag för att jag får täckning av enormt många fina företag i hela världen, till ett väldigt lågt pris. När jag köper aktier så vill jag att de antingen ska ha vettig direktavkastning eller en tydlig tillväxtprofil. ETFer fyller dock en annan funktion för mig: Stabilitet.  Och då är låg avgift mycket viktigare än hög direktavkastning.

Jag har även övervägt att skaffa en Kanada-ETF (XEI) som har acceptabel avgift (0,20%) och bra direktavkastning (cirka 5%) samt delar ut månadsvis. Den följer 75 Kanadensiska företag där bank och olja/gas dominerar. Jag har redan en hygglig exponering mot Kanadensisk finans och är inte sugen på mer olja än jag redan får via andra ETFer. Därför avstår jag från denna Kanada-ETF.

Har i slutet av november även ökat lite i P2P-utlåning via Lendify, med 2500 kr.
Stående månadsspar tickar på som innan: 1200 kr IUSA-ETF och 200 kr vardera på Nordnets superfonder för Sverige, Norge, Finland och Danmark. Alla 5 stående månatliga inköp är courtagefria.

/GI

2 kommentarer:

  1. Hej där Griphookinvest!

    Hur tycker du P2P fungerar? Hur länge har du investerat i just P2P?

    Mvh,
    Atlas Investo

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag har bara haft placeringar i P2P-lån i några månader, så min erfarenhet är begränsad. Än så länge så har jag cirka 15000 via Lendify och 2000 via Kameo. Även om jag inte tror att jag kan tajma marknaden så känns utlåning som en ganska bra placering när många aktier står på all time high och P/E-talen är höga. Därför kommer jag nog öka utlåning den närmaste tiden.

    Lendify fungerar mycket bra tycker jag. Dom erbjuder en autoinvest-modell som gör att man inte behöver bevaka och besluta exakt vilka lån man vill placera i, och man får en slags försäkring mot låntagare som inte betalar (så att man själv bara förlorar förväntad ränta under den tid det tar innan låntagaren kastas ut). Mina pengar är uppdelade på cirka 40 lån (delar av lån). Varje månad får man amortering och ränta. Jag tror att cirka 20-30000 ger ett pengaflöde som räcker till ett nytt lån varje månad. Ränta på ränta-effekten kan då arbeta fullt ut. Min Lendify-placering ger i nuläget cirka 5,5% ränta.

    Kameo lånar ut till byggföretag som bygger hus i små och stora städer, eller bygger om råvindar i innerstadsmiljöer. Här finns ingen autoinvest-modell, så man måste bevaka och besluta om varje placering. Det finns inte heller så många olika projekt att placera i. Jag har valt att placera minibeloppet (500 kr) i varje Svenskt projekt som kommer upp. Det kommer ta lite tid att bygga en Kameo-portfölj på det sättet, men jag vill inte lägga stora summor i enskilda lån. Kameo har även en Norsk gren, men för mig kostar det 200 kr att föra över pengar till mitt Norska Kameokonto. Därför kommer jag vänta tills jag vill placera 10-20000 i Norska bygglån (för att få ner kostnaden till 1-2%). De lån jag sett på Kameo ger månatliga räntebetalningar men lånesumman återbetalas först när låneperioden är slut vilket ofta ligger mellan 9 och 24 månader (dvs inga löpande amorteringar). Pengaflödet hos Kameo blir därför mindre jämnt än hos Lendify. Min Kameo-placring ger i nuläget cirka 8% ränta.

    Jag har även kikat på Savelend och Sparlån. För att sprida riskerna och minska förlusten om ett P2P-företag missköter sig så tror jag att jag ska placera även via dessa företag. Jag tror att jag på sikt vill ha 10% av portföljvärdet i utlåning och då behöver jag flera företag för att kunna sova gott.

    När jag har placeringar i flera olika P2P-företag så kommer jag nog skriva mer om de företagen och hur det fungerar.


    MVH/ GI

    SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...