onsdag 7 februari 2018

Känslan av belåning i börsnedgång



Att fokusera på utdelningar har som bekant flera fördelar. När man får en börsnedgång efter flera år av uppgång, så är det nog lättare att tänka klart om man gillar utdelningarnas storlek snarare än portföljens storlek. Efter att i åratal kartlagt sina utdelningar snarare än portföljvärdet så kanske små börsras känns mindre dramatiska.

För egen del så har jag cirka 10% belåning på min portfölj. Belåningen är hos Nordnet och räntan är bara 1%, och jag har en väldigt god marginal till belåningsnivån som ger ökad ränta. Trots god marginal så har jag de senaste dagarna inte kunnat låta bli att fundera kring hur portföljen och humöret kommer utvecklas om den senaste börsnedgången är början på en mer långvarig börsnedgång.

Att det är psykiskt påfrestande med belåning i samband med börsnedgång har många vittnat om och därför har jag haft en lista med innehav som jag ska sälja "vid behov". Där fanns en preff-ETF, SIR Royalty Income Fund och Chatham Lodging trust. Börsvärdet på dessa 3 innehav motsvarade cirka 25% av min belåning.

Preff-ETFen gjorde jag mig av med i slutet på december när jag förtvivlat gärna ville köpa mer andelar i fina ETFer innan möjligheten till nya inköp försvann vid årsskiftet. Pengarna användes därmed inte till att minska belåningen.

På sistone har nedgången i REITs gjort mig allt mer sugen på att öka i Realty Income och HCP. Nedgången de senaste dagarna fick mig att skrida till verket. Om nedgången är början på en längre nedgång så är det bäst att ha innehav som man verkligen tror på. Och om det bara är ett litet hack i kurvan så skadar det inte att göra sig av med något man ogillar, till förmån för något man gillar. Chatham Lodging och SIR Royalty har båda en hög månatlig utdelning men nästan ingen utdelningstillväxt vilket är anledningen till att de var på potentiella sälj-listan. Det kändes väldigt bra när jag idag sålde dessa 2 innehav och ökade i Realty Income och HCP för pengarna. Jag hoppas att det inte bara var allmän köp-och-sälj-glädje, utan att känslan på något sätt korrelerar med beslutets vettighet.

Det har uppenbarligen varit svårt för mig att minska belåningen genom att sälja innehav. Det har har vid upprepade tillfällen känts helt rätt att sälja för att kunna öka i ett annat innehav. Och nu i nedgång så önskar jag att jag hade utrymme att öka. Men det utrymmet är redan utnyttjat.

Det är kanske rimligt att vara förberedd på en 50%-ig börsnedgång. Men belåningsvärdet på olika aktier och fonder kan sjunka samtidigt som kursen sjunker och därför är det svårt att räkna ut hur mycket nedgång en belånad portfölj tål. Börsnedgång 2,5% om dagen de senaste dagarna har gjort mig lite avundsjuk på de som har en krigskassa snarare än belåning, men jag är samtidigt väldigt glad för de utdelningar och den värdetillväxt som jag redan fått, med lånade pengar.

Att byta strategi titt som tätt är sannolikt dåligt. Jag ska därför satsa på att behålla min procentuella belåningsnivå även i nedgång, genom att göra insättningar (inte sälja). Jag har i nuläget inte inkomster till att parera snabba nedgångar fullt ut, men det är ändå rimligt att försöka.

På längre sikt så ska jag formulera en strategi för hur min belåning ska utvecklas när portföljen växer. Spontant så tror jag att den procentuella belåningen måste minska men totalsumman belåning kan kvarstå, när portföljen växer. Idag tror jag att jag kan hantera en svart svan men det blir svårare om belåningen motsvarar en miljon istället för ett hundra tusen.

MVH /GI

5 kommentarer:

  1. Hoppas du är öppen för diskussion/fråga? Jag har själv aldrig tänkt i de tankebanorna du har, att göra en lista på vilka bolag jag måste sälja vid en nedgång för att pynta belåning. Jag har själv viss belånging men har inte för avsikt att sälja något innehav, hellre då att jag betalar av skulden efter hand. Bolagen genererar ju fortfarande utdelning till dig så jag är väl bara nyfiken på hur du tanker?
    Hoppas det är ok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Bolagen ger ju mer i utdelning än vad belåningen kostar under samma tidsperiod och det gör att man kan avvakta en hel del även i nedgång.

      När jag gjorde min lista på innehav som jag skulle kunna sälja så tänkte jag i första hand att jag skulle sälja dessa innehav om det kom en riktigt stor börsnedgång som kombinerat med sänkt belåningsvärde på vissa innehav skulle göra att jag närmade mig gränsen där belåningen skulle kosta mycket mer.

      I efterhand så kan jag konstatera att det var svårt att ha en sådan "sälj-lista". På något sätt så distanserade jag mig från dessa innehav, så att jag jag skulle kunna sälja utan att plågas. Men det innebar samtidigt att innehaven på "sälj-listan" började kännas sämre än innan. Det blev allt mer lockande att sälja innehaven på "sälj-listan" för att köpa något som kändes mer tilltalande.
      Därför så har min "sälj-lista" inte fungerat. Jag kunde inte följa planen helt enkelt. Jag ska inte upprätta en ny säljlista.

      Ny plan: För att hantera belåningsnivån när börsen går ner så tror jag att jag varje månad med nedgång måste handla för lite mindre än insättningar och utdelningar adderar upp till. Senaste månaden så har min portfölj tappat cirka 70000 kr (pga dollartapp och börsfrossa) varför jag med cirka 10% belåning borde öka mängden kontanter med cirka 7000. Det tänker jag inte göra på ett bräde, utan mer gradvis med kanske 3-4000 varje månad, tills jag ligger strax under 10% belåning igen.

      När vi får en riktigt stor och långvarig börsnedgång så har jag ambitionen att minska belåningen mer aggressivt för att efter 6-12 månader ha ett större låneutrymme, för att fynda i stora fina bolag. Dvs köpa mindre i början av nedgången för att kunna köpa mer senare i nedgången.

      Oklart om denna strategi kommer att fungera. Jag har ju inte världens bästa track record på att följa min egen strategi. Kanske slutar det med att jag alltid ligger på 10% belåning, och det vore ju helt ok både för portföljen och för nattsömnen.

      MVH /GI

      Radera
  2. Tack för ett utförligt svar. Jag fick ju en bra förklaring på hur du tänkte och det stämde med min intuition för jag betraktade inte dig som någon snabbsäljare utan som långsiktig. Ja det är klart att det känns när börsena går ner, med mer rutin så vänjer man sig vid att det är så det är, börsen går upp och ner över sykler. Jag tror det är vettigt att amortera ner lite efter hand. Bara det att man hellre hade investerat än amorterat :-)

    SvaraRadera
  3. Som vanligt ett bra inlägg.
    Fråga: Finns det något enkelt sätt att se vilka Vanguard fonder (euro) som Nordnet erbjuder? Söka på Vanguard fungerar dåligt.
    /P

    SvaraRadera
  4. Tack för din kommentar. Den har fått mig att upptäcka en bra ETF som jag tidigare missat!
    Under rullgardinsmenyn "fonder" och "börshandlade fonder (ETF)" på Nordnet så kan man söka på förvaltare. Där borde man kunna hitta alla Vanguardfonder som man kan köpa via Nordnet. Men märkligt nog så är Vanguard Euro STOXX 50 UCITS ETF (VX5E)inte med på den listan. Sökning i det övergripande sökfältet på VX5E ger dock träff och fonden verkar vara tillåten.
    Via rullgardinsmenyn ovan och sökning på ETFer på Xetra innehållnade aktier från Eurozonen visar dock en billig Eurofond som jag har missat tidigare: HSBC EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (H4ZA). Den har enbart 0,05% i avgift och delar ut feb och aug med cirka 3% direktavkastning. Jag byter nu direkt min tidigare Euro stoxx 50-ETF med 0,16% avgift. Har denna ETF för cirka 10000 kr på två olika konton. Uppskattar att det kommer ta cirka 3 år innan jag tjänat in courtaget (sälj och köp x2).Det kan det vara värt. 0,05% är jättebilligt och jag kommer sannolikt vilja ha kvar en billig Eurostoxx 50-ETF väldigt länge.
    Uppdaterar bilden med ETFer för att inkludera HSBC EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (H4ZA).
    MVH /GI

    SvaraRadera

Utdelningar i augusti

Pga mycket att göra och inga pengar att investera så har jag inte följt börsen, bolag eller utdelningar de senaste veckorna. Pengamaskinen s...